Johan Remkes ontvangt Machiavelliprijs 2022

De uitreiking van de Machiavelliprijs 2022 aan Johan Remkes vond plaats in Perscentrum Nieuwspoort. De Machiavelliprijs werd vervolgens uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli.

Toelichting besluit jury

Het volledige juryrapport is hier beschikbaar.

“Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen”, aldus het juryrapport. Daarin staat zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022 centraal. “De Remkes-factor, die gaat over communicatie”, zo vervolgt het juryrapport. “Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren”.

“Helder taalgebruik en een nuchtere opstelling. Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden”. Bekijk de prijsuitreiking hieronder [begint bij 27:45] ⬇️