Wetenschappers Koopmans en Gommers ontvangen Machiavelliprijs 2020

De Machiavelliprijs 2020 is toegekend aan Marion Koopmans, hoogleraar virologie, en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat heeft het bestuur van Stichting Machiavelli vandaag bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

“Koopmans en Gommers ontvangen de prijs vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal”, aldus het juryrapport.

“Het bewust opzoeken van de dialoog met twijfelaars over de wetenschap en tegenstanders van het beleid, heeft bijgedragen aan een groter begrip, zeker bij jongeren”, zo vervolgt het juryrapport. “Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus. Een roeping die beiden met grote vanzelfsprekendheid en kundigheid uitoefenen”.

Het volledige juryrapport is hier terug te vinden.

De prijs wordt op maandag 29 maart uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). Het is de 32ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking is dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet fysiek toegankelijk voor het publiek, maar kan vanaf 17.00 uur live worden gevolgd via NPO Politiek en deze website.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, “de bedreigde burgermeester” Jos Wienen, SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Daan Heerma van Voss, schrijver en journalist, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing, getiteld: “Ter verdediging van de complottheorie. Een verhaal over chaos, angst en pizza”.

Het evenement is live te volgen via onderstaande stream: