Machiavelliprijs 2015 voor Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de Machiavelliprijs 2015 ontvangen omdat: “De Onderzoeksraad voor Veiligheid ontvangt de prijs, omdat “zij met het rapport over de ramp met de MH17 -waar mogelijk- klaarheid heeft gebracht voor de nabestaanden in het bijzonder en de wereld in het algemeen. De wijze waarop de Onderzoeksraad dat heeft gedaan vormt een schoolvoorbeeld van goede communicatie. In een extreem sensitieve situatie met zowel hoogoplopende geopolitieke belangen als indringend verdriet van de nabestaanden heeft de Onderzoeksraad op gezaghebbende wijze haar onderzoek verricht en naar buiten gebracht.” 

En het juryrapport vervolgt “In de richting van de nabestaanden is een topprestatie geleverd. Zo getuigt het van wijsheid en empathie dat de nabestaanden als eersten naar de beelden van de reconstructie konden kijken. Dat gebeurde in een speciaal belegde bijeenkomst voordat de rest van de wereld door de aanblik van de cockpit tijdens de presentatie van het rapport werd geschokt. Uit het oogpunt van communicatie had de Onderzoeksraad niet effectiever kunnen opereren dan door deze reconstructie voor iedereen zichtbaar te maken. Ook het boek over het verloop van het onderzoeksproces dat in verschillende talen speciaal voor de nabestaanden is geschreven verdient een speciale vermelding”, aldus het juryrapport.

U kunt hier het gehele juryrapport vinden.

De prijs die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, is op woensdag 10 februari 2016  uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli. Namens de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft voorzitter Tjibbe Joustra de Machiavelliprijs 2015 in ontvangst genomen.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, heeft voorafgaand aan de prijsuitreiking de Machiavellilezing 2015 uitgesproken, getiteld ‘De krant blijft altijd bestaan.’