Aftrap parlementaire jaar met Dilan Yeşilgöz (VVD) en Mirjam Bikker (CU)

Traditiegetrouw heeft Stichting Machiavelli het politieke jaar geopend in het Perscentrum Nieuwspoort in de Tweede Kamer. Dit jaar vond de opening plaats met partijleiders Dilan Yeşilgöz van de VVD en Mirjam Bikker van de ChristenUnie. Het gesprek werd geleid door Fons Lambie (RTL Nieuws) en Wilco Boom (NOS).

Yeşilgöz en Bikker begonnen met een terugblik op het afgelopen politieke jaar en hun samenwerking in het kabinet-Rutte IV. Ondanks de vele uitdagingen waren beide leiders positief over hun coalitiesamenwerking. Ze benadrukten dat onderlinge partijverschillen geen aanleiding mogen zijn voor persoonlijke aanvallen. “We kunnen stevig debatteren over de inhoud, maar respect voor elkaar moet altijd vooropstaan,” aldus Yeşilgöz.

Mirjam Bikker uitte haar bezorgdheid over de toenemende verharding in de Nederlandse politiek en benadrukte het belang van een constructieve benadering. Ze riep haar collega’s op om zich te blijven herinneren dat het parlement een voorbeeldfunctie heeft en waarschuwde voor de risico’s van verdere polarisatie. “Het parlement moet een voorbeeld zijn voor de samenleving,” zei ze, en benadrukte dat het debat zuiver en constructief moet blijven. Bikker pleitte voor meer wederzijds begrip en stelde dat we gezamenlijk moeten werken om de kloof tussen politiek en burger te overbruggen.

Yeşilgöz deelde haar visie voor het nieuwe kabinet. Ze benadrukte dat haar focus ligt op het maken van een verschil op inhoudelijk gebied, met een nadruk op samenwerking binnen de coalitie van VVD, PVV, NSC en BBB. Tegelijkertijd hield ze de deur open voor een rol van de oppositie. Ze benadrukte de inzet van de VVD voor de “handwerkende Nederlander” en een goede integratie van nieuwkomers. Yeşilgöz sprak haar vertrouwen uit in het nieuwe kabinet: “Ik voorspel dat deze coalitie in ieder geval tot de zomer van 2025 standhoudt.”

Hebt u de bijeenkomst gemist? U kunt de volledige sessie hieronder terugkijken.